Bahan-Bahannya ialah:
##300 gram daging batang
##1 biji timun saiz kecil
##5 biji bawang merah, hiris
##2 kuntum bunga kantan, hiris halus
##1 batang serai, ambil bahagian putih, hiris halus
##5 biji cili padi, hiris halus
##2 helai daun limau purut muda, hiris halus
##4 camca besar pati santan
##300 gram daging batang
##1 biji timun saiz kecil
##5 biji bawang merah, hiris
##2 kuntum bunga kantan, hiris halus
##1 batang serai, ambil bahagian putih, hiris halus
##5 biji cili padi, hiris halus
##2 helai daun limau purut muda, hiris halus
##4 camca besar pati santan
##5 -6 biji limau kasturi, perah jusnya
##Gula secukup rasa
##Sos ikan secukupnya
Bahan Tumbuk Halus –
##2 biji cili merah
##4 biji cili padi
##1 inci belacan, dibakar
Cara-cara untuk Memasak:
1. ##Daging direbus bersama sedikit garam hingga lembut, sejukkan dan potong kecil, isi dalam bekas.
2. ##Timun dibelah 4, buang empulur dan hiris serong nipis setiap belahan. Ketepikan.
3. ##Dalam satu bekas besar, satukan daging, timun dan semua bahan-bahan diatas kecuali jus limau kasturi, garam dan gula serta santan. Gaul semua hingga rata, masukkan santan dan gaul lagi.
4. ##Tambah sos ikan dan gula secukup rasa serta jus limau kasturi, ikut tahap masam mana yang anda suka. Biar sekejap dan hidangkan.
##Gula secukup rasa
##Sos ikan secukupnya
Bahan Tumbuk Halus –
##2 biji cili merah
##4 biji cili padi
##1 inci belacan, dibakar
Cara-cara untuk Memasak:
1. ##Daging direbus bersama sedikit garam hingga lembut, sejukkan dan potong kecil, isi dalam bekas.
2. ##Timun dibelah 4, buang empulur dan hiris serong nipis setiap belahan. Ketepikan.
3. ##Dalam satu bekas besar, satukan daging, timun dan semua bahan-bahan diatas kecuali jus limau kasturi, garam dan gula serta santan. Gaul semua hingga rata, masukkan santan dan gaul lagi.
4. ##Tambah sos ikan dan gula secukup rasa serta jus limau kasturi, ikut tahap masam mana yang anda suka. Biar sekejap dan hidangkan.
sumber
No comments:
Write comments